Locatie

Schelfhorst

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Buurtschap aan het gelijknamig stratenpatroon in de gemeente Tynaarlo (tot 1998 Eelde, tot 1 december 1999 Zuidlaren) pal ten westen van Paterswolde(-Noord), feitelijk ermee vergroeid.

In 1538 tho Schelyckforst, in 1634 reeds Schelfhorst. De naam is samengesteld uit a) schelfe, schilfe = bies en horst = hoogte of b) schelf, scheluwe = scheef en horst = hoogte. De betekenis kan dan zijn: a) met biezen begroeide hoogte of b) scheve horst, hoogte.

Eertijds stond hier het Huis Schelfhorst met een versterkte boerderij. De plek van het huis is nog te traceren als het vierkante perceel De Pol met een gedempte gracht, schuin achter de opvolgster van de versterkte hoeve, Schelfhorst 4. Het Huis wordt voor het eerst genoemd in 1536; na 1771 wordt alleen 'de plaats' vermeld. Het huis zelf is afgebroken in de periode 1794-1832. In de achtergevel van de boerderij bevinden zich twee leeuwenkoppen, afkomstig van het Huis ten tijde van Wigbolt van Ewsum (medio 16e eeuw).

Literatuur