Scheerweide

In het algemeen het recht van weide, voor één koe in een gemeenschappelijke weide, geen vaste maat. Dit gebruik kwam men in de 17e eeuw vooral tegen in de Zuidwest-Drentse streekdorpen. Ondanks het feit dat hier het land van elke hoeve binnen haar eigen 'opgaande' lag, had men er de weiden nog lange tijd gemeenschappelijk in gebruik. De hooilanden, die bij de weilanden aansloten, kenden een gemeenschappelijke voor- en naweide. In sommige van deze streekdorpen - zoals Ruinerwold - hing het recht van inscharing op basis van het aantal scheren samen met de breedte van de opstrekkende hoeve. In Nijeveen en Kolderveen beschikten de boeren gemiddeld per roede hoevebreedte over één scheerweide. Zie ook: Koeweide.