Schapendrift

1. Het recht een bepaald aantal schapen in de dorpskudde te hebben. Het aantal hing af van de grootte van het waardeel.

2. Bekender echter als de speciale wegen die gebruikt werden om de dorpskudde naar de weideplaatsen te drijven. Ze lagen meestal tussen twee essen. Aan beide zijden ervan waren (hout)-wallen die de dieren uit het bouwland moesten houden. Op topografische kaarten uit de 19e eeuw zijn ze duidelijk herkenbaar. Onderhoud van driften en overige wegen was meestal een zaak van de buurschap.