Bernard Willem van de Sande

Functie: Medicus, Politicus

(Anloo 1760 - Meppel 1822) Medicus en politicus.

Sloot zijn medicijnenstudie in Groningen af met het proefschrift Over het trommelvlies (1784). Vestigde zich als geneesheer in Meppel. Uit politieke betrokkenheid sloot hij zich aan bij de patriottenbeweging (1786). Nadien werd hij adjunct-maire (1811), wethouder (1815) en ten slotte gedeputeerde (1816-1822). In medisch opzicht werd hij als zeer deskundig beschouwd. Door het winnen van een prijsvraag aangaande de kwaliteitsverbetering van heelmeesters en vroedvrouwen in Drenthe (1790) en als enig Drents lid van de Departementale geneeskundige commissie in Zwolle, kreeg hij grote invloed op de organisatie van de gezondheidszorg in Drenthe.