Runde

Nagenoeg verdwenen veenstroompje oostelijk van de Hondsrug.

Het ontsprong in de buurt van Zwartemeer, en liep door de hoogvenen richting Emmercompascuum, Munsterseveld, Roswinkelerveen en De Maten naar de Ruiten Aa bij Ter Apel. Na de doorbraak van de stroomdalmeren westelijk van de Hondsrug kwam er in de hoogvenen door verdroging een einde aan de ontwikkeling van zeggeveen. Ook hield de aanvoer op van zeer ijzerrijk kwel onder de Hondsrug door. Op de ingeklonken zeggevenen kwam oudmosveen tot ontwikkeling. Na 500 v.Chr. klonk dit ook in, en begon het jonge mosveen zich te ontwikkelen in grote bulten. De afwatering langs de randen hiervan verzamelde zich tot kleine veenstroompjes, die uiteindelijk De Runde bereikten.

Door de bijna complete afgraving van het hoogveen is eigenlijk alleen de plaats waar de Runde stroomde, meer bekend. Toch moet deze veenrivier kolossale hoeveelheden ijzer uit de basis van de hoogvenen in Zuidoost- Drenthe hebben vervoerd, getuige de zeer dikke en uitgebreide ijzervoorkomens tussen Emmer-Compascuum en De Maten.

Zie ook: Grenslaag van Weber.