Persoon

Onno de Ruijter

Functie: Beeldend kunstenaar

Geboren: 1937
Gestorven: 2013

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Amsterdam 1937 – Meppel 2013) Beeldend kunstenaar.

Ontving zijn opleiding aan de Rietveld Academie, afdeling beeldhouwen, te Amsterdam. Assisteerde bij de beeldhouwer Wessel Couzijn en bij de beeldhouwer Jacques Lipchitz in de USA, en was daar als zelfstandig kunstenaar werkzaam tot 1970. Hij woont en werkt sindsdien in Drenthe (Koekange, Meppel). Hij is gespecialiseerd in steenhouwen, bronsgieten en lassen in koper. Hij maakte aanvankelijk overwegend figuratieve, op zichzelf staande beelden van mensen, dieren en bladvormen, ontwikkelde later ook grotere, meer geïntegreerde, functionele kunsttoepassingen voor de openbare ruimte. Werk van zijn hand is op diverse plaatsen in Drenthe geplaatst.

Hij is bestuurlijk en inhoudelijk actief geweest binnen het beroeps- en kunstenveld, en maakte voor de PvdA deel uit van de gemeenteraad van Meppel en van Provinciale Staten van Drenthe.

Literatuur

  • Lit.: F. van der Veen, Kleine Parade, 100 jaar kunst in Meppel e.o. (Meppel 2001).