Persoon

Jan Hielke Roukema

Functie: Bestuurder

Geboren: 1910
Gestorven: 1997

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Haarlem 1910 - Laren 1997) Bestuurder. S

tapte de ambtelijke wereld binnen als ambtenaar van de provinciale griffie van Noord-Holland. In de oorlogsdagen van mei 1940 was hij eerste luitenant bij de Motordienst. In 1941 kreeg Zuidlaren hem als burgemeester; daar zou hij blijven tot maart 1975. Hij vertrok er als ereburger en erevoorzitter van de Prins Bernhardhoeve.

Roukema heeft voor Zuidlaren en omgeving veel gedaan, te beginnen in het verzetswerk. Dat leidde op 12 mei 1944 tot zijn arrestatie. Hij wist dankzij medewerking van de gevangenisarts Nienhuis aan een veroordeling te ontkomen omdat hij aan difterie zou lijden (daar was de SD huiverig voor). Op 11 december 1944 werd Roukema met tientallen anderen bevrijd door een actie van de Knokploeg Noord-Drenthe. Het was Roukema die Laarwoud tot gemeentehuis wist te bekronen.

In het maatschappelijk leven vervulde hij tal van functies: voorzitter van Beatrixoord te Haren/Appelscha, bestuurslid van Stichting Het Drentse Landschap. Hij had grote aandacht voor de kazerne, voor de Zuidlaardermarkt en de Landbouwbeurs.