Begrip

Rosmolen

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

1. Inrichting waarmee de kracht van een rondlopend trekdier (gewoonlijk een paard) werd overgebracht op een stationair werkende machine, bijv. een kleine dorsmachine, een karn of een hakselmachine, middels een verticaal draaiende as. Meestal is de rosmolen van een meervoudige tandwieloverbrenging voorzien, zodat een dorsmachine kan worden aangedreven.

2. Meer algemeen wordt het begrip gebruikt voor molens die worden aangedreven door middel van paardenkracht. Het gaat daarbij zowel om graanmolens als om oliemolens. In de laatste worden met behulp van paardenkracht allerlei plantaardige oliesoorten bereid uit oliehoudende zaden, zoals lijnzaad, koolzaad, raapzaad en huttentut (= dederzaad).