Willem Roelofs

Functie: Schilder, Etser, Lithograaf

(Amsterdam 1822 - Berchem 1897) Schilder, etser, lithograaf.

Leerling van H. van de Sande Bakhuyzen en de Haagse Academie (1839-1840). Woonde tussen 1847 en 1887 in Brussel, daarna hoofdzakelijk in Den Haag. Roelofs exposeerde eind jaren '40 voor het eerst een schilderij met een Drents onderwerp in Brussel. In 1861 en 1863 trok hij samen met Alexander Mollinger door de provincie, waarbij zij onder meer Westerbork, Rolde, Tynaarlo, Dalen en Zweeloo bezochten. In de jaren '80 werkte hij nogmaals in Zweeloo en verder in Gieten, Rolde en Zuidlaren. Samen met Julius van de Sande Bakhuyzen verbleef hij in 1891 in Exloo. Roelofs wordt beschouwd als een van de eerste belangrijke vertegenwoordigers van de Haagse School; vooral bekend als landschapsschilder.