Ringwalheuvel

Grafheuveltype uit de Vroege »Bronstijd.

De kernheuvel met het centrale graf is omgeven door een losliggende wal en het geheel door een ringsloot. Ze zijn bekend uit Frankrijk, België en Zuid-Nederland. Vermoedelijk verwant met de Engelse bowl barrows with ditch and outer bank en de bell-disc barrows. Het belangrijkste verschil is dat in Engeland de wal meestal buiten de ringsloot ligt en op het continent de ringsloot buiten de wal. 'Engelse' voorbeelden zijn echter ook uit Zuid-Nederland bekend en 'continentale' uit Engeland. Wanneer de wal alleen zichtbaar is in het profiel van een grafheuvel die zowel kern als wal overdekt, spreekt men van pseudo-ringwalheuvel.

Uiterlijk onderscheiden de pseudo-ringwalheuvels zich niet van normale grafheuvels. A.E. van Giffen dacht in 1930 de eerste Drentse ringwalheuvel te hebben gevonden in heuvel 5 in het Hijkerveld bij Hijken. De discussie over deze heuvel is nog niet verstomd. Hoewel andere Drentse grafheuvels als ringwalheuvels zijn genoemd, blijkt het in alle gevallen om pseudo-ringwalheuvels te gaan. In de slecht leesbare profielen van heuvel 5 in het Hijkerveld is een dun humuslaagje zichtbaar dat er op kan duiden dat kernheuvel en wal enige tijd zelfstandig hebben bestaan voordat de heuvel verder is opgehoogd. Daarmee blijft deze heuvel de enige, maar zeer twijfelachtige kandidaat voor dit grafheuveltype in Drenthe.