Persoon

Jan de Rijk

Functie: Beeldsnijder

Geboren: 1661
Gestorven: 1738

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(1661 - 1738) Beeldsnijder.

Afkomstig uit Enkhuizen, werkzaam in Amsterdam en sinds 1691 in Groningen. In dat jaar werd hij 'kock vaer' in het Anthoniegasthuis in Groningen; in 1694 volgde zijn aanstelling als 'binnenvader' in het Groene Weeshuis. Daarnaast oefende hij het ambacht van beeldsnijder uit; sinds 1702 legde hij zich geheel op het houtsnijden toe. Hij werkte voor particulieren, overheden en kerkbesturen en liet een omvangrijk oeuvre van hoge kwaliteit na. Zo is bijv. in de Statenzaal van het Groninger provinciehuis, de hal van het Groninger stadhuis, de Menkemaborg te Uithuizen en in veel Groninger kerken (o.a. Der Aa-kerk Groningen, Midwolde, Pieterburen, Uithuizen en Uithuizermeeden) uitmuntend werk van hem bewaard.

In Drenthe heeft hij gewerkt in de kerk van Anloo (orgel; herenbank Ellents-Jullens), het Ellentshuis in Anloo (schoorsteenmantel; nu in het Ontvangershuis in Assen), het Nijsinghhuis in Eelde (schoorsteenmantel) en de kerk van Zuidlaren (herenbank-Van Selbach; avondmaalstafel, nu in Rijksmuseum Amsterdam; orgel, snijwerk nu waarschijnlijk in Nieuw Scheemda). In een particulier huis in Midlaren bevindt zich een schoorsteenmantel, afkomstig uit een woonhuis in Groningen, die via Oosterbroek in Paterswolde naar de tegenwoordige verblijfplaats kwam.

Literatuur

  • Lit.: F.J.Veldman,'Leven en werk van Jan de Rijk, beeldhouwer', Groninger Kerken 12 (1995).