Locatie

Rietlanden

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

De Vijfde naoorlogse woonwijk van Emmen, ligt ten zuidwesten van het centrum onder de wijk Bargeres. Tot stand gekomen in de periode 1977-1996.

Het stedenbouwkundig plan is van de gemeente Emmen, hoofdontwerper is A.M. de Jong. Door de individualisering van de jaren '80 van de 20e eeuw is er echter nauwelijks meer te spreken van een stedenbouwkundige en architectonische eenheid. In de wijk zijn afwisselende buurtjes met eengezinswoningen te vinden en is er veel aandacht besteed aan recreatie en sport. Opvallend zijn de grote zwem- en vaargebieden in de wijk.

Van de Rietlandenstraat, die voor de aanleg van de wijk liep van de Nieuw-Amsterdamsestraat in oostelijke richting naar Zuidbarge, is de westelijke helft ten offer gevallen aan het moderne stratenplan van de wijk, o.a. de ringweg (Veldstukken); het gedeelte Hooiweg-Zuidbarge is nog intact. Ten zuiden van de Rietlanden ontstond Woonparc Sandur en verrijst weldra het Recreatiepark Sandur (min of meer in de Grote Rietplas), ten noordwesten ervan komt de woonwijk De Delftlanden.