Caspar Jacob Christiaan Reuvens

Functie: Archeoloog

(Den Haag 1793 - Rotterdam 1835) Archeoloog.

Werd reeds op 23-jarige leeftijd hoogleraar klassieke talen in Harderwijk. Na sluiting van de universiteit in Harderwijk werd Reuvens in 1818 de eerste hoogleraar archeologie ter wereld en directeur van het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Voerde ook als eerste in Nederland wetenschappelijke opgravingen uit, met name in het westen van Nederland. In 1819 maakte hij een reis naar Drenthe om de toen net ontdekte Valtherbrug te bekijken. In 1833 trok hij drie weken door Drenthe en documenteerde alle archeologische verschijnselen die hij tegenkwam, waaronder hunebedden, grafheuvels en Celtic fields. Op Reuvens' verzoek legde landmeter A. van Apken een aantal belangrijke archeologische complexen - zoals het Tumulibos en zijn omgeving - op kaart vast. In 1835, na een bezoek aan een veiling in Engeland, werd Reuvens op de terugreis onwel en overleed hij.