Persoon

Aleida Digna Rensen-Oosting

Functie: Directeur

Geboren: 1938

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Emmen 1938) Directeur Noorder Dierenpark Emmen.

Groeide op in Emmen, maar vertrok na haar middelbare schooltijd. Werd in 1970 door Harm van Riel overgehaald terug te keren en met haar man de dierentuin over te nemen; het dierenpark verkeerde in financiële moeilijkheden en was door haar vader, de oprichter, gedesillusioneerd verlaten. Zijn zuster mevrouw Gerritsen-Oosting nam de aandelen van haar broer over en verkocht ze dezelfde dag aan de gemeente Emmen.

Aleid Rensen zette met haar echtgenoot Jaap een ambitieus vernieuwingsprogramma op, dat het dierenpark aan de internationale top bracht. Het goed ontwikkelde gevoel voor publiciteit van Aleid Rensen, o.a. door frequent op te treden bij het populaire televisieprogramma van Willem Duys, leverde het park grote bekendheid op. Vele prijzen wist zij in de wacht te slepen: de Culturele prijs van Drenthe in 1974, persprijzen in 1985 en 1990, de Award of Excellence (toerisme) in 1990 en de titel zakenvrouw van het jaar in 1991. In 1995 trad het echtpaar terug uit de directie. Rensen-Oosting vervult nog vele bestuursfuncties en is o.a. voorzitter van de Stichting Het Drentse Landschap.