Regenwulp

Lat.: Numenius phaeopus

Broedvogel van toendra's en hoogvenen in Noord-Europa. Onderweg van Afrika naar het hoge noorden en terug verblijven ze in Drenthe.

In de vlucht vallen ze op door hun karakteristieke trillende bie-bie-bie roep. De doortrekpiek ligt in april/mei en in juli. Noord-Nederland, met name Drenthe, is van groot belang als pleisterplaats op de doortrek. Regenwulpen fourageren in graslanden en worden vooral in het westelijk deel van Drenthe aangetroffen. Meestal betreft het kleine groepen vogels, zelden meer dan 50 exemplaren. Regenwulpen slapen voor hun veiligheid in ondiepe plassen en vennen in natuurgebieden. Bekende slaapplaatsen liggen in het Fochteloërveen en het Dwingelderveld.

In de jaren '70 is uitgebreid onderzoek gedaan naar regenwulpen. Dit onderzoek is in 1994/1995 herhaald. In de jaren '70 ging het nog om maximaal 10.000 exemplaren, in de jaren '90 om maximaal 574 exemplaren. In het voorjaar is die afname 40-60%, in het najaar zelfs 90%. Aangenomen wordt dat dit niet komt door afname van de populatieomvang als geheel, maar dat er vooral andere gebieden gebruikt worden, o.a. de Groningse- en Friese waddenkust.