Jan van Ravenswaay

Functie: Schilder

(Hilversum 1789 - Hilversum 1869) Schilder. Zoon van een katoenfabrikant.

Kreeg les van Jordanus Hoorn in Amersfoort en van P.G. van Os te Haarlem. Maakte studiereizen naar België, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. Vestigde zich in 1813 in Hilversum, waar Albert Steenbergen tussen 1833 en 1836 lessen bij hem volgde. Hij trouwde eind 1838 in Zweeloo met de in Amsterdam geboren Anna Cornelia de Vries.

Tussen 1839 en 1847 woonde hij in Westerbork. In de Drentsche Volksalmanak, die in 1837 voor het eerst verscheen, werden in de jaren '40 diverse litho's naar tekeningen van het Drentse landschap en folklore van hem opgenomen. Maakte ook illustraties bij Drenthe in vluchtige en losse omtrekken geschetst door drie podagristen (1843). Van Ravenswaay schilderde en tekende vooral landschappen en stalinterieurs. Uit 1841 dateert een gezicht op Assen, dat zich nu in het Drents Museum te Assen bevindt.