Persoon

Anthon Gerhard Alexander ridder van Rappard

Functie: Schilder, Graficus

Geboren: 1858
Gestorven: 1892

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Zeist 1858 - Santpoort 1892) Schilder, graficus.

Opgeleid aan de Rijksacademie te Amsterdam van 1876-1879 en van 1886-1888. Schilder van realistische landschappen, figuurstukken en industriële genrestukken. Van Rappard woonde en werkte in Amsterdam, Parijs, Utrecht, Drenthe, Amsterdam en Santpoort. Hij was bevriend met Vincent van Gogh, met wie hij veelvuldig correspondeerde. Zijn betekenis voor Drenthe is gelegen in zijn verblijf in 1882 in het schilderachtige ongerepte Drenthe. Het was voor Van Gogh een aansporing om een jaar later ook naar Drenthe te trekken. Het werk van Van Rappard bevindt zich in de grotere musea in Nederland.

Literatuur

  • Lit.: Scheen (1970)
  • J.W. Brouwer e.a., Anthon van Rappard, companion & correspondent of Vincent van Gogh, his life and his works (Amsterdam 1974)
  • Sanders, Schilders Drenthe.