Radiotelescopen

Schotelvormige antennes voor radio-astronomisch onderzoek. Deze staan nabij Hooghalen en Dwingeloo.

In de boswachterij Hooghalen staat een van de grootste en gevoeligste radiotelescopen ter wereld, de Westerbork Synthese Radio Telescoop (WSRT), bestaande uit veertien schotelvormige antennes - elk met een middellijn van 25 m - waarvan tien op een vaste plaats en vier verplaatsbaar. De afstand tussen de eerste en de laatste is 3 km. Met deze schotels vangt men sinds 1970 radiostraling op uit het heelal. Aanvankelijk gebeurde dit door de Stichting Radostraling van Zon en Melkweg, thans door de Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON). Met deze rij antennes, die zuiver oost-west is gericht, bereikt men - dank zij de draaïïng van de aarde - de gevoeligheid van één schotelantenne met een middellijn van 93 m, echter met een onderscheidend vermogen dat gelijk is aan dat van een antenne met een middellijn van 3 km.

De telescoop bij Dwingeloo, die dateert van 1956, bestaat uit één schotelantenne met een diameter van 25 m.