Hendrik Radijs

Functie: Apotheker, Schoolopziener, Secretaris Gezondheidscommissie, Gemeenteraadslid, Correspondent, Mededirecteur Spaarbank, Organisator, Bestuurder

Anne Aalders

(Hoogeveen 1858 - Hoogeveen 1929) Apotheker, schoolopziener, secretaris Gezondheidscommissie (1911-1929), gemeenteraadslid (1919 -1929), correspondent, mededirecteur Spaarbank, organisator, bestuurder.

Volgde een apothekersopleiding aan de universiteiten van Groningen en Utrecht en leidde de vermaarde familieapotheek van 1890 tot 1924. Progressief liberaal met grote sociale betrokkenheid en groot organisator. Radijs was de motor achter de stichting van de Gasfabriek (1904), Ambachtsschool (1907), kinderherstellingsoord Noorderhuis (1924) en het Omkanaal (1925). Hij geldt als een gedreven bestuurder en was voorzitter van talrijke verenigingen en organisaties, veelal met openbare signatuur, zoals de VVV, Liberale Kiesvereniging, Volksonderwijs, 't Nut, Nederlandsche Protestantenbond, Boeren-comité. Erflater en voortrekker van expansief Hoogeveen. In 2002 werd hij geëerd met de Hendrik Radijsstraat in Hoogeveen.