Christoffer Herman Radijs

Functie: Apotheker, Voorzitter diakenen Nederlandse Hervormde Kerk, Gemeenteraadslid, Secretaris schoolcommissie gemeente Hoogeveen

Anne Aalders

(Hoogeveen 1825 - Hoogeveen 1889) Apotheker, voorzitter diakenen Nederlandse Hervormde Kerk (1858-1870), gemeenteraadslid en secretaris schoolcommissie gemeente Hoogeveen.

Behaalde in 1848 zijn apothekersdiploma bij de »Provinciale Geneeskundige Commissie in Assen. Radijs was een sociaal liberaal, die streed voor geestelijke verheffing van de werkman. In 1872 was hij oprichter en daarna medebestuurder van de Vereeniging Van Volksvermaken voor het organiseren van regionale festiviteiten: van schaatswedstrijden tot culturele avonden. Samen met zijn zoon Hendrik Radijs stond hij model voor apotheker Anijs in de roman Publieke werken van Thomas Rosenboom (1999).