Persoon

Albertus Christiaan van Raalte

Functie: Voorman

Geboren: 1811
Gestorven: 1876

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Wanneperveen 1811 - Holland, Michigan 1876) Een van de voormannen van de Afscheiding in Overijssel. Bekend geworden door de naar hem genoemde Van Raalte-trek, waarin een groep Drentse afgescheidenen in 1846 emigreerde naar de Verenigde Staten.

Van 1840 tot 1844 stond hij als afgescheiden predikant in Ommen; van daaruit had hij contact met geestverwanten, vooral in Sleen en omgeving. Hij wilde aanvankelijk emigreren naar de hooglanden van Java in Nederlands Oost-Indië. Toen de minister van Koloniën geen garantie van godsdienstvrijheid wilde geven, koos hij voor Noord-Amerika. In de staat Michigan stichtte hij tussen Kalamazoo en de Grand River in 1847 de nederzetting Holland. In drie jaar tijd (1845-1847) emigreerden er vanuit Drenthe 303 personen, waarvan 214 behoorden tot de Afgescheiden Kerk, 28 rooms-katholieken en 22 hervormden. De Sleener predikant ds. Otto Schultz pleegde in 1852 zelfmoord, indirect als gevolg van de scheuring in de dorpsgemeenschap.

Ter herinnering aan de Van Raalte-trek is op 16 juni 1948 aan de gevel van het gemeentehuis een gebeeldhouwde kop 'De Ziener' onthuld door Herman Baruch, ambassadeur van de Verenigde Staten in ons land. In 1997 is in Holland (Michigan) het A.C. van Raalte Institute opgericht als onderdeel van het Hope College als historisch onderzoekscentrum van de Nederlands-Amerikaanse geschiedenis in de 19e en 20e eeuw.

Literatuur

  • Lit.: H.J. Prakke, 'Drenthe in Michigan', Drenthe, januari t/m juni 1948
  • J. Bosch, Figuren en aspecten uit de eeuw der Afscheiding (1952)
  • G. Kuipers, Sleen in verleden en heden (Sleen 1992).