Klaas de Raad

Functie: Leraar

Anne Aalders

(Oude Pekela 1900 - Neuengamme 1945) Leraar, verzetsman.

Leraar aan de Gereformeerde mulo in Hoogeveen tot 1943. In 1940 ging hij al in het verzet, verspreidde pamfletten en later de bladen Vrij Nederland en Trouw. Hij organiseerde het verzet van de destijds illegale A.R.-partij. Daartoe hield De Raad spreekbeurten in Drenthe en Groningen en groeide zo uit tot een landelijke verzetsman. In mei 1943 werd hij in Amsterdam gearresteerd, overgebracht naar kamp Amersfoort en later naar het concentratiekamp Neuengamme. Hij wordt geëerd met de Klaas de Raadstraat in Hoogeveen.