Quedam narracio

Volledig: Quedam narracio de Groninghe, de Thrente de Covordia et de diversis aliis sub diversis episcopis Traiectensibus

Een verhaal over Groningen, Drenthe en Coevorden en allerlei andere zaken onder verschillende Utrechtse bisschoppen.

Een anoniem verslag in het Latijn over de strijd van de bisschoppen van Utrecht om de zeggenschap in het noordelijk gedeelte van hun gezagsgebied tot 1232. Centraal is het relaas over de strijd van bisschop Otto II van Lippe tegen zijn leenman de burggraaf van Coevorden en de Drenten. Deze culmineerde in de slag bij Ane in 1227, waar de bisschop en zijn leger in de moerassen aldaar verslagen en beestachtig afgeslacht werd, aldus de narracio.

Het relaas vormt vrijwel de enige bron over de periode. Schaarse oorkonden bevestigen soms wel de beschreven gebeurtenissen. De Quedam narracio is voor het eerst in 1888 uitgegeven door C. Pijnacker Hordijk. In 1977 verscheen een bronnenuitgave met vertaling bij het Historische Seminarium van de Universiteit van Amsterdam, in 1989 gevolgd door Nederlandse editie van Van Rij e.a.