Provinciewapen

Het huidige wapen van de provincie Drenthe gaat terug op de zegels die sinds de 13e eeuw door de landschap Drenthe gevoerd worden. Reeds het oudste zegel van 1291 vertoont de Maria met het Kind Jezus op de linkerknie. Latere zegels van het klooster Assen en het dekenaat Drenthe vertonen ongeveer dezelfde voorstelling. In 1830 werd ten onrechte een provinciaal wapen verleend dat gebaseerd was op het zegel van het klooster Assen maar in 1972 werd het oude landschapswapen hersteld.

De beschrijving van het wapen dat in 1972 verleend werd, luidt: ‘In goud, zittend op een gouden troon, Maria van natuurlijke kleur met een gouden kroon van drie lelies en gekleed in een gewaad van keel waaroverheen een mantel van azuur, houdende in de rechterhand een gouden scepter, uitlopend in een lelie en houdende op de linkerknie het zittende Kind Jezus van natuurlijke kleur, gekleed van zilver. Het schild gedekt met een van keel gevoerde kroon van vijf bladeren, vier parels en drie diademen en gehouden door twee leeuwen van goud, getongd en genageld van keel’.