Begrip

Provinciaal museumconsulent

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Adviseur van de Drentse musea en overheden voor museale aangelegenheden in brede zin: collectieregistratie, behoud en beheer, presentatie, pr en marketing, publieksbenadering, fondsenwerving en scholing.

Nadat in de jaren '70 de functie van rijksconsulent opgeheven werd, stelden alle provincies (Flevoland uitgezonderd) in de jaren '80 een provinciaal museumconsulent aan. In Drenthe werd die functie aanvankelijk uitgevoerd door medewerkers van het (provinciaal) Drents Museum. In 1988 werd een medewerker specifiek op die functie benoemd. Bij de verzelfstandiging van het museum, en vervolgens de oprichting van het Erfgoedhuis van Drenthe, later Drents Plateau, werd de functie in het Erfgoedhuis ondergebracht. Op initiatief van de museumconsulent is in 1989 de Federatie van Oudheidkamers en Musea in Drenthe opgericht; vrijwel alle Drentse musea zijn hiervan lid.