Cornelis Pronk

Functie: tekenaar, Schilder

(Amsterdam 1691 - Amsterdam 1759) Tekenaar, (miniatuur)schilder.

Vooral bekend door zijn topografische tekeningen. Is in de jaren '30 van de 18e eeuw enkele keren in Drenthe geweest. Het meest is bekend over zijn bezoek in 1732. Hij trok in juni-juli van dat jaar enkele dagen door het zuidwesten van Drenthe, vergezeld door zijn leerling en vriend Abraham de Haen en door Andries Schoemaker, een lakenkoopman en amateur-historicus in wiens opdracht hij veel tekeningen heeft gemaakt. Naast havezaten (zoals Vledderinge bij Meppel, De Havixhorst bij De Wijk, Batinge en Oldengaarde bij Dwingeloo, Ansen bij Ruinen, Huis Overcinge bij Havelte, Huis te Echten) en kerken (in Koekange, Ruinerwold, Meppel, Kolderveen, Nijeveen, Havelte, Dwingeloo, Ruinen) legde Pronk ook de hunebedden bij Havelte en Midlaren in tekeningen vast.