Begrip

Prefect

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Landsheerlijk leenman, belast met de verdediging van een stad of burcht.

Hartbert van Bierum, bisschop van Utrecht (1139-1150), probeerde zijn gezag in Groningen en Drenthe te versterken door zijn broers Leffard en Ludolf met resp. de prefectuur in Groningen en de burcht in Coevorden te belenen. Hun opvolgers probeerden hun macht ten koste van de bisschop te vergroten. Eind 14e eeuw bezaten de heren van Coevorden beide lenen. Bisschop Frederik van Blankenheim (1393-1423) wist zijn gezag enigszins te herstellen door de leenrechten af te kopen.

Literatuur

  • Lit.: I.H. Gosses, 'De bisschop van Utrecht, het Domkapittel en de Groninger prefect', in: Id., Verspreide geschriften (Groningen/Batavia 1946)
  • P.N. Noomen, 'Koningsgoed in Groningen. Het domaniale verleden van de stad', in: J.W. Boersma e.a. (red.), Groningen 1040 (Bedum 1990).