Begrip

Pottiesbarchien

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Naam van het verdwenen hunebed D52a met acht paar zijstenen in het voormalige stuifzand bij Berkenheuvel te Wapse.

Dit hunebed is met toestemming van het Landsbestuur - aangezien de stenen 'om de Freijigheit des gesights niet behoefden te verblijven dewijl dog meest bestoven waren' - in 1735 van zijn stenen ontdaan. Tot in de 20e eeuw woeien hier scherven van potjes bloot, ook na het onderzoek van A.E. van Giffen in 1929. J.N. Lanting verzamelde in 1988 grote hoeveelheden scherven e.d. door het zeven van de storthopen van Van Giffens onderzoek.

Literatuur

  • Lit.: A.E. van Giffen, 'Een vernield hunebed, DLIIa, het zoogenaamde Pottiesbarchien, in het (vroegere) Wapserveld bij Diever, gem. Diever', NDV 64 (1946).