Begrip

Potgrondfabricage

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Fabricage van grond voor tuinen en professionele tuinbouw. Als grondstof wordt onder meer veen gebruikt.

Dat turf geschikt is voor gebruik in de tuin is reeds lang bekend. Zo produceerde de firma Veldkamp in de jaren '30 uit een mengsel van turf en mest zogenaamde plantteelpotjes. Turf heeft de eigenschap dat het na een keer gedroogd te zijn, geen vocht meer vasthoudt. In de jaren '50 van de 20e eeuw ontdekte men bij experimenten dat wanneer turf doorvroren werd, het juist wel vochthoudende eigenschappen behield. Daardoor werd het interessant voor zowel de particuliere tuinliefhebber als de professionele tuinbouwer.

Steeds meer ontginners van veen stapten vanaf die tijd over van de turfwinning op de potgrondfabricage. Zij frezen in de veenderij de bovenste centimeters veen los en laten er in de winter de vorst over gaan. In het voorjaar kan dan geoogst worden. Voor de professionele markt kan vrijwel elk veensubstraat gefabriceerd worden en voor de hobbymarkt potgrond of tuinturf.