De Pol

Buurtschap in de gemeente Noordenveld (tot 1998 Peize) aan de gelijknamige weg ten zuidoosten van Peize; sinds 1970 feitelijk hiermee vergroeid. Oudere schrijfwijze: de Polle (15e eeuw), hetgeen betekent: hoge plek, kleine verhoging, eilandje. In de volksmond zijn De Pol en de directe omgeving ook Peizerpol. Nadat in 1900 de zandweg van Peize naar Vries een klinkerweg is geworden, zijn er in de buurtschap diverse huizen gebouwd. Het in 1900 gebouwde tolhuis (afgebroken in 1966) op De Pol bij de splitsing met De Horst is als laatste tolhuis van Drenthe opgeheven op 28 februari 1948. Tot in de jaren '70 had de buurtschap diverse winkels. Aan de Vrieserweg, ten zuiden van De Pol staat het diaconie-armhuis uit 1859. Iets zuidelijker staat het woonhuis 'Kiekeveer', dat na een grenswijziging tussen de gemeenten Peize en Vries in 1971 bij de gemeente Vries is gekomen (thans Tynaarlo). Kiekeveer of Kijkeveer (HAD) = kijk ver over het uitgestrekte heideveld richting Norg. »Schimpnamen voor de inwoners: Polmerpoepen, Rakkers. Waarschijnlijk is op Peizerpol een rakker, een knecht van de schout, begraven. Het verhaal ging, dat iemand voortdurend aan de deur en het venster vroeg: 'Woar is de rakker begroaven?'