Piscina

Reinigingsbekken voor rituele doeleinden in een middeleeuwse kerk. Meestal uitgespaard in een getoogde muurnis in de zuid- of zuidoostwand van het koor, dicht bij het altaar.

Vaak is de piscina tweevoudig: een bekken met een afvoer naar buiten voor het gewone waswater, o.a. ter reiniging van de handen van de priester, en een bekken met afvoer in de fundamenten voor het waswater van het liturgisch vaatwerk. Piscina's in enkelvoudige vorm zijn nog te vinden in de kerken van Diever, Norg en Roden. Onder de vele nissen in de koormuren van de kerk van Sleen zal zich ook een piscina bevinden. Ten slotte kan ook de nis in de sacristie van de kerk in Ruinerwold als piscina hebben gediend.