Cornelis Pijnacker

Functie: Cartograaf

(Pijnacker 1570 - Franeker 1645) Cartograaf en rechtsgeleerde.

Studeerde in Leiden, Heidelberg en Padua. Was vervolgens hoogleraar te Leiden en Groningen. In 1622/1623 en wederom in 1625/1626 was hij gezant van de Republiek in Tunis en Algiers. Tussen 1626 en 1636 woonde hij vermoedelijk in Meppel. In die periode was hij betrokken bij diverse juridische aangelegenheden in Drenthe. In 1636 werd hij tot hoogleraar aan de universiteit van Franeker benoemd. In 1634 gaf Pijnacker een kaart van Drenthe uit. Het was de eerste kaart van de gehele provincie en als zodanig is hij van grote waarde geweest. Het heeft meer dan 150 jaar geduurd voordat betere kaarten werden vervaardigd. De kaart toont de veengebieden, rivieren en kanalen en de belangrijkste wegen. Dorpen worden door een kerksymbool aangegeven, de steden Coevorden en Meppel door een verkleinde stadsplattegrond. De kaart is vele malen in atlassen opgenomen, onder andere in die van Hondius en Blaeu.