Locatie

Pieperij

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Boerderij uit 1810 van de familie H. Stapert aan Pieperij 2, voorheen B 26, te Pieperij in de gemeente Zuidwolde. Neg. nr. 793 fotonr. 08. urn:rights:all-reserved

Buurtschap aan de gelijknamige weg in de gemeente De Wolden (tot 1998 Zuidwolde) ten zuidwesten van Zuidwolde en ten noordwesten van Balkbrug (Ov.) nabij de Reest (provinciegrens met Overijssel).

In de 17e eeuw Piepenree, in 1811-13 Piperei en 1851-55 de Pieperij. De betekenis kan zijn afgeleid van een duiker (piepe), die in een waterleiding (rie) was geplaatst om overtollig water naar de Reest af te voeren: pypenrie (verbasterd tot pieperij). Ongeveer 5 km zuidoostelijk van de Pieperij, bij de kruising van de oude weg Balkbrug-Zuidwolde met de Reest, komt de naam 'De Steenen Pijp' voor met de aanduiding (Br.). Op de plaats van deze brug heeft kennelijk vroeger een duiker gelegen.

Pieperij gaat momenteel terug naar de natuur: de woeste grond, door de Heidemij in cultuurgrond omgezet, wordt thans aangekocht door Het Drentse Landschap. Dit houdt in, dat landbouwers niet meer mogen maaien vóór 1 juni en ook geen kunstmest meer mogen gebruiken.

Literatuur

  • Lit.: 'Vreemde plekken: Pieperij', Nieuwsblad van het Noorden 17.7.1997.