De Peddelaars

Organisatie type: Wielervereniging

Wielervereniging uit Hoogeveen, officieel opgericht op 30 november 1951. Initiatiefnemer was Albert Achterhes.

Naast diverse wedstrijden, was Hoogeveen in 1954 betrokken bij een nationaal wielerevenement als finishplaats van de Omloop van de Zes Provinciën. Een jaar later sloot de Ronde van Nederland er een etappe af. In 1961 werd de Ronde van Drenthe voor het eerst als 'klassieker' verreden, met een finish in de Hoofdstraat. Sponsor was het 'rode' dagblad Het Vrije Volk. Jan Bols won in 1966 de plaatselijke wielerronde. Hij was in die tijd met Henk Benjamins een van de succesvolle leden van de Peddelaars.

De vereniging had altijd een sterke formatie bij de clubkampioenschappen. In 1968 behaalden Albert Hulzebosch, Jans en Wicher Vlot en Dirk Middelveld de titel bij de amateurs. De club heeft altijd veel aandacht besteed aan de jeugdafdeling. In 1970 werd een toerafdeling in het leven geroepen. De Bentincksdijk was sinds 31 juli 1971 de locatie voor een afgesloten wielerparkoers met een eigen clubhuis. De NMB was in 1974 de eerste sponsor van de vereniging. Later ging Unigarant de club financieel ondersteunen. In 1976 ontstond een eigen profploeg, met renners als Gard Bruisma, Bennie Groen, Wicher Vlot, Lucas Hulzebosch, Rhett van Trigt en Albert Hagewoud.