Jan Albert Willinge Gratama

Functie: Uitgever

(Assen 1819-Assen 1886). Uitgever.

Stamde uit het vooraanstaande geslacht Gratama, was kleinzoon van de Groninger hoogleraar in de rechten Seerp Gratama, zoon van Sibrand Gratama (president van het gerechtshof in Assen en eerste redacteur van de Drentsche Courant) en broer van mr. Lucas Oldenhuis Gratama (actief op politiek, maatschappelijk en cultureel-wetenschappelijk gebied).

Jan Albert nam omstreeks 1850 de leiding van de krant over van zijn vader. In 1852 zegde hij het contract met de drukkerij van Van Gorcum op en begon zelf een drukkerij, die met ingang van mei 1858 verplaatst werd naar het huis van zijn in januari van dat jaar overleden vader aan de Vaart Zz te Assen. Deze drukkerij gaf niet alleen de krant uit, inmiddels geheten Provinciale Drentsche en Asser Courant, maar ook allerlei ander drukwerk, waaronder het tijdschrift Drenthina en de Losse bladen uit Drenthe's geschiedenis.