Vertelling

Thijs Rugebregt bewaart een plakboek van de band van zijn broer

“Overal in het kamp waren er bandjes die muziek speelden. Het waren los-vaste groepjes die met elkaar speelden en veel wisselden. Als er wat te doen viel in de Schouwburg dan vormden er zich groepen. Mijn broer Danny heeft in 1960 een plakboek gemaakt over The Strolling Players."

“Overal in het kamp waren er bandjes die muziek speelden. Het waren los-vaste groepjes die met elkaar speelden en veel wisselden. Als er wat te doen viel in de Schouwburg dan vormden er zich groepen. Mijn broer Danny heeft in 1960 een plakboek gemaakt over The Strolling Players. Mijn neef vond het bij een verhuizing. Ik koester deze mooie herinnering aan Schattenberg over het ontstaan van de The Strolling Players.”

Thijs Rugebregt stond in 1956 als tienjarige al op het podium van de Schouwburg in Schattenberg met de band de Rocking Boys, ter gelegenheid van de kerstviering met de RMS-regering. Ze speelden Silent Night, Rock Around the Clock (van Elvis Presley) en See You Later Alligator (Bill Haley and the Rockets), met drie gitaren, een trom en een eigen gemaakte bas van een theekist, met één snaar. Er was nog geen contrabas.

De jongens repeteerden altijd bij de Rugebregts in huis en dan keken alle kinderen van de buurt met hun neusjes tegen de ramen aangedrukt naar binnen. Ze speelden vaak buiten het kamp in de wijde omtrek van Assen, Coevorden en Emmen. Hun succes werd hun echter door de kerkraadsleden niet in dank afgenomen…

In 1957 gingen ze verder als ‘The Strolling Players’ en boekten daarmee veel succes met optredens in het hele land. Thijs verving als drummer de geblesseerde August Sapulette bij een talentenjacht in Groningen, Zwolle en Utrecht. Ze eindigden daarmee in de finale voor de VARA op 25 juni 1960, op de derde plaats van het programma ‘Teenagers Ritme’. Door hun succes kwamen ze in programma’s met de Blue Diamonds, deden ze optredens in het hele land en traden zelfs op in Duitsland.

Thijs maakt nog regelmatig fietstochten. Als hij naar Schattenberg fietst parkeert hij de fiets altijd bij de V-vormige berkenboom, die er al stond in zijn kinderjaren.