Toplocatie

Van Gogh - Voormalige ophaalbrug Nieuw-Amsterdam/Veenoord

Een ‘heel curieuse ophaalbrug’

Toen Van Gogh zijn broer Theo op de hoogte bracht van zijn nieuwe onderkomen in Nieuw-Amsterdam/Veenoord, schreef hij in zijn brief ook dat hij vanuit zijn kamer een ‘heel curieuse ophaalbrug’ zag.Enkele weken later meldde hij dat hij drie grote studies van die brug had gemaakt. Eén daarvan is de aquarel De ophaalbrug in Nieuw-Amsterdam.

Veenbrug tegenover het logement
De ophaalbrug die Van Gogh vastlegde, werd rond 1860 over de vlak daarvoor gereedgekomen Verlengde Hoogeveense Vaart gebouwd.
Het werd de Veenbrug genoemd, omdat net voorbij de brug het uitgestrekte veengebied van Zuidoost-Drenthe begon. Omstreeks 1915 werd de brug vervangen door een ijzeren draaibrug. De huidige ijzeren ophaalbrug werd rond 1956 gebouwd. Deze brug is ten opzichte van de oude Veenbrug die Van Gogh vastlegde enkele meters richting het oosten gesitueerd en staat niet meer tegenover het voormalige Logement Scholte. Ondanks dat de Veenbrug en de gebouwen die Van Gogh schilderde niet meer aanwezig zijn, vormt de plek vanwege het directe verband met de aquarel en het logement een belangrijk onderdeel in Van Goghs Drentse biografie.