Museums Vledder

Organisatie type: Museum

Museums Vledder is gevestigd in het voormalige Raadhuis van Vledder In 1901 werd besloten een gemeentehuis te bouwen met logement en stalling. Het gebouw werd een aantal keren verbouwd en gerestaureerd maar kwam leeg te staan na de gemeentelijke herindeling van 1998. In die tijd zochten Henk en Erna Plenter een locatie voor hun kunstcollectie van schilderijen, grafiek en hedendaagse glaskunst. Het oude gemeentehuis van Vledder werd in 1998 gekocht en hier vestigde De Museums Vledder zich. Sinds die tijd staat het enige Museum Valse Kunst in het fraaie Brinkdorp Vledder

De fascinatie met valse kunst is voor Henk en Erna Plenter begonnen met de aanschaf van een valse Matisse. In de loop van de jaren kwamen daar meer miskopen bij. Reden voor Henk om valse kunst te bestuderen, hij kreeg er schik in op veilingen valse kunst te herkennen. De basis werd gelegd voor het Museum Valse Kunst. Om de valse kunst en vervalsers aan de kaak te stellen en bezoekers te leren hoe je vals van echt kunt onderscheiden.

Naast de valse kunst, kwam er ook plaats voor de collectie van hedendaagse glaskunst. Deze collectie richt zich voornamelijk op Europese glaskunst na 1945. De verzameling is geconcentreerd op werk uit Nederland, Frankrijk, Italië, Polen en de Scandinavische landen.

In de bibliotheek van de Museums bevindt zich de collectie Noord Nederlandse kunst. Henks’ vader, Harm Hindrik Plenter was een grote liefhebber van Drentse kunst. Iedere cent die over was, besteedde hij aan Drentse schilderijen. Het deel dat Henk van zijn ouders erfde, was het begin van zijn eigen collectie Drentse kunst, later uitgebreid tot Noord-Nederlandse kunst. Werk van bekende Drentse schilders als Roessingh, Jannes de Vries, Jan Zondag, Reinhart Dozy en Eugène Charmon (pseudoniem van Jan Worst), Stengelin, Torie en Wiegers is hier te vinden.

Naast de vaste collecties, zijn er drie keer per jaar wisselende exposities van moderne glaskunst en Noord-Nederlandse schilderkunst.