Jan Staal

Mieke Kraijer

(Dwingeloo 1881-Assen 1949) veearts te Assen, directeur Asser slachthuis 1934-1946, verbonden aan de gezondheidsdienst van zuivelcoöperatie Acmesa tot 1946.

Zoon van onderwijzer, opleiding Normaalschool, daarna cum laude afgestudeerd in Utrecht. In 1908 op serumonderzoek gepromoveerd in Bern, datzelfde jaar gevestigd als rijksveearts in Assen, eerst aan de Vaart, vanaf begin 1915 in het huis Nijenrode aan het stationsplein. Naast zijn drukke praktijk, die zich uitstrekte tot voorbij Hooghalen en tot in de kop van Drenthe, onder meer actief als voorzitter van het Drents Paardenstamboek, de N.V. Het Sportpark te Assen en de Motorclub Assen en Omstreken. In 1928 lid van de T.T. organisatiecommissie, van 1937 tot zijn dood voorzitter. In 1947 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Staal was een zeer gewaardeerd mens om zijn hoog gevoel voor recht, zijn collegialiteit en zijn humaniteit. Bij de boeren genoot hij veel vertrouwen. TBC was daardoor reeds in de jaren dertig zo goed als uitgebannen bij het melkvee van de leden van Acmesa.