Wouter Lucas Van den Biesheuvel Schiffer

Mieke Kraijer

(Amsterdam 1821 – Assen 1901) Wouter Lucas Schiffer, vanaf 1886 Van den Biesheuvel Schiffer, Procureur-generaal van het provinciaal gerechtshof te Assen 1874-1875, lid commissie van bestuur Provinciaal Museum van Oudheden in 1876, voorzitter 1887-1901.

Woonde vanaf eind 1874 in Assen, waar hij in 1878 het neogotische huis Nijenrode liet bouwen. Vriend en kenner der Middeleeuwen genoemd, in een tijd dat dit onderwerp weinig belangstelling had in Drenthe. Hij schreef een groot aantal artikelen in de Nieuwe Drentsche Volksalmanak over onder meer de oude Drentse kerken en wist met steun van de toen pas opgerichte Vereniging Rembrandt negen zandstenen doopvonten en twee wijwaterbakken te redden voor het museum. Zijn zoon Frank Ernst Boudewijn werd in 1889 benoemd tot burgemeester van Dwingeloo en was een aantal jaren corresponderend lid van de commissie van bestuur van het museum.