Externe referentie

Graan- en meelpakhuis Veenhuizen

Een in 1896-1897 naar een ontwerp van W.C. Metzelaar gebouwd voormalig GRAAN- EN MEELPAKHUIS op het ‘Maallust’-terrein te Veenhuizen. Het twee bouwlagen hoge gebouw onder plat dak heeft aanvankelijk een opslagcapaciteit van 100.000 kg. In 1948 wordt ten behoeve van een functiewijziging een installatie voor het reinigen en drogen van zaaikoren ingebouwd. Voor gebruik als berg- en werkzolder wordt tevens op het dak een opbouw van twee bouwlagen geplaatst.
In 1968-1969 worden aan de zuidoost-zijde vrijstaande bergplaatsen bijgeplaatst die niet onder de provinciale bescherming vallen. In 1970 vindt groot onderhoud aan het gebouw plaats waarbij het dakbeschot wordt gerepareerd en er een nieuwe mastiekbedekking en nieuwe goten worden aangebracht. Ook wordt het voormalig pakhuis dan geheel geschilderd. Het voormalig graan- en meelpakhuis is gelegen op het complex ‘Maallust’ en heeft zowel een stedenbouwkundige- als een functionele relatie met andere onderdelen van het Maallust-complex, die bestaan uit een graanschuur (Rijksmonument), een graansilo (Provinciaal monument), een zuivelfabriek (Provinciaal monument) en een weegbrug. De inrichting van het terrein is functioneel met een geasfalteerde weg, een met steenslag verhard gedeelte, met op de niet functionele terreingedeelten rond de gebouwen gras of geen verharding. Het complex ligt binnen het van rijkswege beschermde gezicht van Veenhuizen.

Klik hier voor meer informatie over dit monument.