Externe referentie

Dienstwoning Veenhuizen

Rond het midden van de negentiende eeuw in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken gebouwde DIENSTWONING. Het woonhuis fungeerde waarschijnlijk als directiewoning behorende bij de naastgelegen katoenspinnerij. Toen in de voormalige katoenspinnerij een weeshuis en school werden gevestigd, deed de woning waarschijnlijk dienst als onderwijzerswoning. De woning is recentelijk via een platte aanbouw gekoppeld aan een restant van de katoenspinnerij. Het grootst overgebleven gedeelte (vrijstaand en naastgelegen) is een rijksmonument, het kleine gedeelte gekoppeld aan de directiewoning wordt aangewezen als provinciaal monument. De gebouwen vormen samen een ensemble met een grote cultuurhistorische waarde. Het pand heeft een sobere erfinrichting dat deels bestaat uit gazon en deels uit erfverharding middels oude Waalklinker.

Klik hier voor meer informatie over dit monument.