Externe referentie

Dienstwoning Veenhuizen

Rond het midden van de negentiende eeuw in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken gebouwde DIENSTWONING. Waarschijnlijk fungeerde het woonhuis als onderwijzerswoning voor de indertijd tot school verbouwde naastgelegen katoenspinnerij. De woning is gebouwd in een Ambachtelijk-traditionele bouwstijl.
Het pand heeft een functionele relatie met de naastgelegen bebouwing, bestaande uit de
voormalige katoenspinnerij (Rijksmonument), het zuidelijk gelegen restant van de katoenspinnerij (Provinciaal monument) en de voormalige directiewoning (Provinciaal monument). De onderwijzerswoning is op onderdelen aangepast, zoals een toegevoegde platte aanbouw, een niet originele dakkapel aan de zuidzijde en enkele gewijzigde kozijndetails.
Het erf is gewijzigd en bestaat uit een tuin met gazon en niet originele erfbeplanting en erfverharding. Verder aan west- en noordzijde enkele oude bomen. Het pand is gelegen midden in het agrarisch buitengebied van het dorp Veenhuizen.

Klik hier voor meer informatie.