Externe referentie

Overslagplaats stoomtram

Een omstreeks 1920 aan de oude tramlijn gebouwde voormalige OVERSLAGPLAATS voor de stoomtram in sobere Overgangsarchitectuur. De overslagplaats behoorde tot de in 1914 geopende lijn Oosterwolde Assen, die in 1916 werd uitgebreid met de lijn Hijkersmilde-Meppel. De lijn speelde indertijd een belangrijke rol in het transport van de producten van de land-, tuin-, en bosbouw van de landbouwkolonies Frederiksoord en Wilhelminaoord. Deze kolonies werden in het eerste kwart van de negentiende eeuw door de Maatschappij van Weldadigheid opgericht. In 1992 is de functie van het pand gewijzigd in atelier. Daartoe is de gevelindeling en detaillering op onderdelen aangepast. Tegenwoordig is er detailhandel in gevestigd. Het pand ligt in de lengterichting langs een fietspad aan de Koningin Wilhelminalaan (ruwweg de plaats van de voormalige trambaan) en wordt aan drie zijden omringd door bomen. Vanaf de weg ontnemen bosschages het zicht op de (deels aangepaste) laadopeningen aan de noordzijde van het pand. Door het verwijderen van de tramrails is de functionele erfinrichting niet meer origineel. Tevens parkeerruimte achter het pand en ter plaatse van de entree een terras met niet originele pergola.

Klik hier voor meer informatie over dit monument.