Externe website

Havezaten: Route langs de havezaten van zuidwest Drenthe

Drenthe staat bekend als een arme provincie. ‘Uit  turf, jenever en achterdocht is de Drent gewrocht’ is het gezegde. En toch staan er in Drenthe ook fraaie havezaten, voor veel mensen nog onbekende pareltjes in het landschap. Tijdens deze autoroute maakt u kennis met de havezaten in Zuidwest Drenthe. U belandt op bijzondere plekken en krijgt verrassende verhalen te horen, onder andere van een échte baron die nog steeds in het huis woont, dat al generaties lang in bezit van zijn familie is. Drenthe is rijker dan je denkt!

Maar wat was een havezate nu eigenlijk precies?  Waarom is het ene mooie, oude huis een havezate en het andere huis niet, ook al is dat net zo oud en misschien nog wel mooier? Hoe het precies zit, hoort u tijdens deze verhalenroute.

Ga met ons mee naar een rijk Drents verleden!

Wat is een havezate?

Het heeft allemaal te maken met de manier waarop Drenthe in de 17e en 18e eeuw werd bestuurd. Een edelman die lid wilde worden van de Ridderschap (onderdeel van de toenmalige provinciale staten) moest in het bezit zijn van een havezate. Er werd een lijst aangelegd van 18 huizen die het recht van havezate hadden. Maar dat recht kon worden verplaatst, bijvoorbeeld als een edelman een ander huis kocht. Zo zijn er in totaal 28 havezaten in Drenthe geweest, maar nooit meer dan 18 tegelijk.

Het heeft Drenthe een aantal mooie huizen op prachtige plekken opgeleverd, waarvan een deel nog steeds bestaat. In deze havezateroute door Zuidwest-Drenthe treft u alle types aan: verdwenen havezaten, nog bestaande havezaten en fraaie herenhuizen die tóch geen havezate zijn geweest.

Via de app van SpaceTime Layers kunt u deze audioroute beluisteren

- Download de app Spacetime Layers