Begrip

Overcinge

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Drents Archief

Aanzienlijk huis te Havelte.

Voor het eerst vermeld in 1313. Het huidige huis werd in het tweede kwart van de 17e eeuw gebouwd voor Gerard Struuck. De voorgevel in maniëristische vormen dateert uit die tijd. Een ingrijpende verbouwing had omstreeks 1730 plaats, toen Overcinge werd bewoond door Wolter Kymmel. Leden van de familie Kymmel woonden hier nog bijna twee eeuwen. Laatste telg was Ida Elisabeth Catharina Kymmell (1843-1918), gehuwd met Johannes Linthorst Homan (1844-1926). Deze liet Overcinge verbouwen om het geschikter te maken voor bewoning. Zijn gelijknamige kleinzoon verhuurde het huis vanaf 1946 aan de pas opgerichte Volkshogeschool, die in 1953 de eigendom van Overcinge verwierf.

Restauratie had plaats in 1969-70, en wederom medio jaren '80, toen de Volkshogeschool het pand had verlaten. Bij de laatste restauratie werd de situatie van vóór ca. 1870 hersteld.

Literatuur

  • Lit.: Bos, Huizen van Stand.