Oranje-Groene Kruis

Organisatie type: Kruisvereniging

Kruisvereniging. Samen met de in 1892 in Meppel opgerichte Christelijke Vereeniging voor Ziekenzorg Draagt Elkanders Lasten vormden de verenigingen in Hoogeveen, Hollandscheveld en Emmer-Erfscheidenveen vele jaren lang de enige protestants-christelijke kruisverenigingen in Drenthe. Op zich een merkwaardig verschijnsel in een in die tijd zeer verzuild Nederland, maar vaak was in Drenthe de dominee van het dorp reeds betrokken bij de oprichting van een Groene Kruisvereniging waardoor de noodzaak van een 'eigen' vereniging verviel.

De vier verenigingen sloten zich aan bij de in 1938 opgerichte Bond van Protestants-Christelijke Vereniging voor Wijkverpleging in Nederland, later bekend als het Oranje-Groene Kruis. In 1974 fuseerde het Drentse Oranje-Groene Kruis met het »Groene Kruis en het katholieke Wit-Gele kruis tot de Provinciale Drentse Kruisverenging, zie: Kruiswerk.