Oosterbos

Loofbos met enkele heidevelden, in 1970 en volgende jaren door Staatsbosbeheer aangelegd op restanten hoogveen (ca. 250 ha) benoorden Klazienaveen, als onderdeel van het landschapsplan voor de Veenkoloniën.

Het bosgebied strekt zich uit over een lengte van ca. 5 km. In enkele delen is plastic folie in veendammen aangebracht, om de hoogveengroei weer een kans te geven. Het gebied rijst 4-5 m boven zijn ontgonnen omgeving uit. In de lengterichting ligt verdiept een onverharde weg op de zandondergrond. Voor de Drentse houtvesters was bebossing van veengrond onbekend terrein; kennis erover werd opgedaan in Ierland. Er zijn loofbomen als eik, esdoorn en diverse populierensoorten geplant, alsmede een enkel perceel naaldbos.