Oorlogssporen

Restanten van objecten die verband houden met de Tweede Wereldoorlog.

In 2002 is een iventarisatie gereedgekomen waarbij alle sporen zijn geïnventarsieerd en in kaart zijn gebracht door Drents Plateau. Het gaat om onder andere (restanten van) tankgrachten, loopgraven, bomkraters, geschutsstellingen, bunkers en kazematten, werkkampen, onderduikdersholen, militaire gebouwen, fusilladeplaatsen. Daarnaast zijn alle gedenkmonmenten van de oorlog in het bestand opgenomen. In tottal gaat het om ongeveer 300 objecten. Concentraties van objecten bevinden zich bij Havelte waar door de bezetter een groot vliegveld is aangelegd, en bij het Kamp Westerbork.

De historische verenigingen in de gemeente Westerveld hebben samen met de provinciaal historicus langs de oorlogspsoren in deze gemeente een route uitgestippeld die per fiets of per auto kan worden afgelegd.

(Klik rechts bij documenten om de routes te downloaden)

Documenten