Ontginningsziekte

Gewasziekte, openbaarde zich op de vele jonge heideontginningen die in de jaren '20 van de 20e eeuw werden gerealiseerd, toen kunstmeststoffen de traditionele organische mest verdrongen bij het ontginnen.

Vooral haver en rogge waren gewassen die aan de ziekten onderhevig waren. Beroemd werd het voorbeeld van de ontginning van het Zeijerveld, een complex van ca. 620 ha, dat in de periode 1908-1915 ontgonnen werd, waarna zich korte tijd later de ziekte openbaarde. Behandeling met kopersulfaat in 1924 gaf een verschil te zien in de roggeopbrengst tussen wel en niet behandelde percelen van resp. 14 en 44 hl/ha. De ziekte werd veroorzaakt door een tekort aan voor het gewas opneembare hoeveelheid van het sporenelement koper. Zie ook: Hooghalense ziekte; Bodemziekte.